Растеж на йената преди заседанието на Японската централна банка

Ситуацията на корейския полуостров засега не се отразява на търговията в златото

184 ~ 3 мин. четене

Йената се изстреля до едномесечен връх срещу долара след по-слабите от очакваното данни за производствения сектор в САЩ, които провокираха инвеститорите да продават зелените пари. Допълнителни печалби на японската валута обаче може би ще бъдат ограничени, тъй като инвеститорите изчакват да видят резултата от заседанието на Японската централна банка, което ще се проведе на 3 и 4 април. Очакванията са да бъде значително увеличено изкупуването на облигации, както и разширен техния падеж под ръководството на новия управител Харухико Курода. Пазарите вече калкулираха огромни облекчения от централната банка и това трудно може да доведе до някакви изненади.

Долар/йена слезе на 92.83, което е най-ниска стойност след началото на март. Двойката вече губи около 4% след три и половина годишния връх на 96.71, който удари на 12 март. Зелените пари са под натиск след вчерашните данни за производствения сектор в САЩ, които показаха, че той е нараснал с най-слаб темп за последните три месеца през март. Това повдига съмнения, че икономиката губи скорост заради съкращенията на правителствените разходи.

Евро/йена падна на 119.40, което е едномесечно дъно. Единната валута обаче успя да нарасне до 1.2975 срещу долара и се отдалечи от 4-месечното дъно на 1.2750, което достигна миналата седмица при нарасналите опасения за последствията от условията по кипърската сделка. Въпреки покачването обаче потенциала за растеж е ограничен заради политическата несигурност в Италия и страховете свързани с дълговите проблеми и икономиката на Стария континент. Важно значение ще има редовното заседание на ЕЦБ в четвъртък, както и данните за трудовата заетост в САЩ в петък.

Австралийският долар се покачи до 1.0455 срещу американския си съименик. Междувременно Австралийската централна банка запази лихвите без промяна на рекордно ниските нива от 3%.

Ситуацията на корейския полуостров засега не се отразява на търговията в златото

Златото увеличи печалбите си, тъй като долара пада след разочароващи данни от САЩ, които повдигнаха опасения, че възстановяването в най-голямата икономика в света е неравномерно. Инвеститорите обаче не изграждат големи позиции срещу зелените пари преди данните за трудовата заетост в петък, които ще хвърлят повече светлина върху силата на икономиката.

Жълтият метал се търгува на 1601 долара за тройунция, но не може да преодолее нивата от 1620 долара. В посока надолу изглежда изгради основа около 1585 долара, която ще ограничава спадовете.

Фабричната активност в САЩ нарасна през март с най-бавен темп за последните три месеца, което показа, че икономиката губи скорост в края на първото тримесечие. Йената нарасна на валутните пазари до едномесечен връх срещу долара, а японския борсов индекс Никей слезе под ключовите нива от 12 000 за първи път през последните три седмици. Това навреди и на златото като до момента няма налице интерес към него свързан с напрежението на корейския полуостров. Всъщност никой на пазара не иска нито да продава, нито да купува, заради ситуацията със Северна Корея. Естествено ако тя реши да използва ядрени оръжия това ще доведе до големи реакции на пазарите. Междувременно САЩ позиционираха военен кораб до корейското крайбрежие като щит срещу балистични ракетни удари, докато новия президент на Южна Корея обеща бързо отговор при атаки от Северна Корея, което допълнително нажежи обстановката.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0