Протестиращите напуснаха заседанието при президента

Лицата на протеста не харесаха формата на Обществения съвет

Снимка: БГНЕС

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Представителите на част от протестиращите напуснаха консултациите при президента за формирането на Обществен съвет към служебното правителство.  Недоволството им беше насочено към избрания формат за провеждане на срещата, който по тяхно мнение не отговаря на нуждите на гражданите.

"Няма да стои на една маса с тези, срещу които се борим", заяви от името на групата представители на протестиращите Ангел Славчев.

Пред журналисти на излизане от президентството Славчев прочете декларация, в която те се обявяват против разпускането на Народното събрание и за сформирането на програмен кабинет. Организаторите на шествията не са съгласни и председател на обществения съвет да е вицепремиерът на служебното правителство и той да определя членовете му.

Протестиращите обявиха, че са неудовлетворени от реакцията на политическите сили и заявиха, че се правят опити да се запази статуквото като се "замажат очите" на хората. "Ние продължава да отстояваме нашите искания", заяви Славчев и отново ги изброи: мерките срещу монополите, разделянето на съдебната власт от политическата система, възможност за отзоваване на народните представители и т.н.

Малко преди част от протестиращите да напуснат срещата при Плевнелиев това стори и председателят на КНСБ Пламен Димитров. Той също заяви, че форматът е грешен и няма да доведе до никакви сериозни промени "Горе има хора, които представляват себе си", каза Димитров и спомена имената на Георги Ганев, Георги Стоев, Антоний Гълъбов.

Поканените днес 35 души на среща на "Дондуков" 2 имаха за цел да посочат какви ще са задълженията и правомощията на бъдещия Обществен съвет, който ще бъде свикан от служебното правителство.

Подкрепи Economic.bg