Изплатиха парите на земеделските производители

Зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем, коментира министър Найденов

144 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Субсидиите на земеделските производители за единица площ вече са изплатени. Това заяви по време на редовното заседание на Консултативния съвет по зърното министърът на земеделието и храните в оставка Мирослав Найденов.

Министър Найденов отбеляза, че очакванията са до края на март субсидиите си да получат и тютюнопроизводителите, а също да започне и изплащането на средствата за качествена продукция в секторите зеленчукопроизводство и овощарство.

"Посевите се развиват добре и ако няма неблагоприятни климатични условия, зърненият баланс на страната е гарантиран и прогнозируем", коментира още Найденов. Информацията бе потвърдена и от изнесените данни за посевите, предоставени от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Министърът заяви също, че остава като цяло един спокоен и гарантиран сектор "Земеделие". "В сектора са ангажирани пряко около 600 хил. души, като въпреки кризата това остана единственият отрасъл, който бележи ръст и спомага за намаляване на безработицата", добави той.

Междувременно, дирекция "Растениевъдство" на Министерство на земеделието и храните публикува обзорните данни за състоянието на зърнения сектор в края на 2012 г. Засетите площи с пшеница са 11.29 млн. дка, което е с 5.5% повече от миналата година. Зимният ечемик е 1.82 млн. дка, което е почти колкото миналогодишното количество. 92 хил. дка са засетите площи с ръж, като ръстът спрямо есента на 2011 г. е с почти 2%. 108 хил. дка тритикалe има засято през тази есенна кампания, което е със 7.4 % повече от миналогодишното. Най-голяма е промяната при рапицата, като площите са с 29.5 % по-малко от миналата година или 1.77 млн. дка.

Подкрепи Economic.bg