Протестите в Банско постигнали целта си

Иво Маринов се застъпи за развитие на курортния град

96 ~ 2 мин. четене

Протестите на жители на Банско и любителите на ски спорта с искане за разширяване на съществуващата ски зона в курорта са постигнали предварително поставените цели. Това смята кметът на общината Георги Икономов. "Доволен съм от протестите в Банско. Имаше политическо присъствие на най-високо ниво. На първо време, те постигнаха своя ефект - да се чуе гласът на местните хора, техните желания и очаквания. Досега гласът им не се чуваше", каза градоначалникът в ефира на БНР.

"Внесохме 8000 подписа в Министерския съвет. Продължаваме да събираме подписи. Очакваме да бъде променен планът за управление на парк "Пирин" и да отпадне забраната за строителство в ски зоната на Банско", добави Икономов. Според Тома Белев от екологичната организация "Зелени Балкани", нещата в Банско трябва да се случват плавно и след анализ.

"Разговорите в момента напомнят едни разговори преди 10 години, когато по същия начин се говореше за малко развитие на територията на Национален парк "Пирин", което по никакъв начин няма да увреди околната среда. И след това се оказа, че територията е толкова силно увредена, че ЮНЕСКО реши да я изключи от Световното природно наследство", коментира природозащитникът. По думите му рамките трябва да се разтягат до толкова, до колкото допуска природата. "Когато бяха построени сега съществуващите ски съоръжения, бе определен лимит от 7800 легла. В момента официалните места за настаняване са 18 - 20 хил. И може би още толкова апартаменти тип "второ жилище", защити се Белев.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма, с ресор туризъм Иво Маринов застъпи позицията, че има начин Банско да се развива и да се запази околната среда.

Подкрепи Economic.bg