Първанов: Всички са се снишили и чакат бурята да отмине

Бившият президент на България не вижда стремеж за изход от ситуацията

116 ~ 1 мин. четене

"Не виждам стремеж за изход от ситуацията във върховните институции на държавата, които са призвани да намерят решения. Нито президент, нито правителство излъчват сигнали в тази посока. Всички са се снишили и чакат бурята да отмине". Това заяви бившият президент Георги Първанов в интервю за "Фокус". 

"Тези сезонни затихвания на протеста не са гаранция, че той може да отмре, напротив винаги ще се намерят поводи за провокации, за надигане на ново напрежение до момента, до който не се намери едно генерално работещо и успокояващо решение", каза още той.

Георги Първанов смята, че диалогът между централна власт и протестиращи е "взривен". "Когато всяка вечер виждаш от екрана или четеш, слушаш за едни безкрайни протести, това нагнетява чувството за несигурност в държавата. Разликата в сравнение с 97-ма година е, че тогава макар и на един по-късен етап, имаше политически сили, които оглавиха протеста, придадоха му някаква целенасоченост и това позволи и диалога, защото по-лесно се води диалог с политически ръководства, отколкото с една нехомогенна маса", коментира бившият президент.

Първанов посочва, че в тази ситуация държавният глава е този, който трябва да балансира. Той обаче не вижда в политическите лидери намек за промяна. "Те продължават да се нахъсват един срещу друг, продължават да търсят личния момент. Вероятно така ласкаят самочувствието на част от подкрепящите, от съпартийците, но уверен съм, че това отблъсква голяма част от нацията от политиката изобщо, не само от една или друга сила", допълни той и посочи, че не трябва да има такова голямо разделение в управляващи и опозиция.

Подкрепи Economic.bg