Първанов призова протестиращите да преговарят с управляващите

БСП не излъчва честност и сила, твърди президентът в периода 2002-2012 г.

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов призова протестиращите да седнат на масата за преговори с управляващите. "Протестиращите трябва да разберат, че без диалог няма как да се стигне до изпълняване на исканията им. Да кажат с кого искат да говорят. Няма друг механизъм освен нещата да се случат през институциите, в които знаем кой работи", каза Първанов в интервю за предаването "Всяка неделя" по Нова телевизия.

Георги Първанов коментира и преминалото съвещание на висшето ръководство на партията. Според президента не е имало записано искане на вот на доверие. "Накрая се появи полуфраза, че се дава доверие, за да може изпълнителното бюро да изпълни уставните си ангажименти. Срещу това не можеш да гласуваш", категоричен е Георги Първанов.

Президентът добави, че самият дебат по време на тази среща е бил доста остър. "Имаше поне 10 изказвания, които остро разкритикуваха политиката на председателя", твърди Първанов.

По думите му проблемът в БСП е, че няма нови идеи. "Няма идеи в политиката като цяло. В Европа вече се говори за новата лява идея. Но младите в БСП по изборите са 5-6%, което е твърде малко", убеден е Георги Първанов.

"Висим на подкрепата на "Атака" и Волен Сидеров, чието поведение е меко казано непредсказуемо. Сегашната ситуация със сигурност ще доведе до спад на доверието, надявам се да не е срив. Ако се намери екипа, който да предложи новата идея, да впечатлява с честност и сила няма да стане. БСП не излъчва честност и сила", каза още Георги Първанов. Той защити тази си теза с няколкото номинации и назначения, които не се вписват в идеята за прозрачност.

Само един несоциалист може да помогне на БСП в момента - това е премиерът Пламен Орешарски, категоричен е Първанов. Според него бързите избори не са полезни за БСП, но не са полезни и за България.

Подкрепи Economic.bg