Първи сме в ЕС по дял на сивата икономика

Делът на сивата икономика в европейските страни е 22.1% от общата икономическа активност

160 ~ 1 мин. четене

България е водач в европейската класация по дял на сивата икономика с 35.3% от БВП. Това показват данните от доклада на неправителствената организация Tax Research. Страната ни е следвана от съседна Румъния, при която процентът е 32.6.

Изчислено на средна база делът на сивата икономика в европейските страни е 22.1% от общата икономическа активност или около 3.55 трлн. евро. Данните в отчета сочат и за това, че все повече и повече европейци нямат избор освен да се насочат към сивия сектор заради увеличаващите се данъци.

След България са поставени страни като Италия и Испания, съответно с 27% и 22.5%, Франция – 15%, Германия – 16%. Най-нисък е делът на сивата икономика в Австрия и Люксембург - 9.7% от БВП.

Анализаторите от Tax Research отчитат, че това е голяма заплаха за цялата икономика в ЕС. Това изглежда още едно доказателство, че мерките за строги бюджетни ограничения не са особено успешни тъй като се събират и значително по-малко данъци по конвенционален път, се споменава още в доклада.

Подкрепи Economic.bg