Първият вице на Азаров пое Украйна

Банките достойно реагират на политическата криза, казва новоназначеният и. д. премиер Сергей Арбузов

Кой ще управлява в Киев?

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

И.д. министър-председателят на Украйна от днес е досегашният първи вицепремиер Сергей Арбузов. Подалият оставка Николай Азаров тази сутрин остави Арбузов да води заседанието на правителството.

Абрузов става и.д. премиер поради текста в Конституцията на Украйна, според който при оставката на кабинет действащият министър-председател предава делата на първия си заместник до назначаване на ново правителство от президента. Доскоро той освен вицепремиер беше и управител на Националната банка на Украйна (НБУ).

„Преди началото на заседанието премиерът в оставка Николай Азаров да се сбогува с членовете на правителството”, пише авторитетното бизнес – списание „Forbes Украйна”.

Изданието пояснява, че при откриване на заседанието Сергей Арбузов обеща правителството да осигури необходимите условия за постигане на национална стабилност. „В момента опозицията и властта продължават диалога по излизане от кризата. Необходимо ни е да проявяваме взаимно уважение, трябва да се откажем от агресията и ултиматумите, да постигнем взаимно разбиране и диалог...”

Новоназначеният и.д. премиер също така бе принуден да коментира реакцията на украинския пазар на новината за оставката на Николай Азаров (Economic.bg писа вчера, че е налице лек скок на иначе падащата гривна към долара и еврото заради новината – бел.ред.). „Финансово-банковата система на Украйна демонстрира достатъчен запас на здравина в периода на политическата криза в страната”, каза той при откриване на заседанието на кабинета.

„Банките имат осигурена ликвидност. Националната банка надеждно контролира ситуацията на парично-кредитния пазар, разшири присъствието си на валутния пазар и ще го осигурява занапред”, категоричен бе Арбузов.

Украинският и.д. премиер също така нареди на министрите на икономическото развитие, на финансите и на министъра на доходите и събиранията да активизира диалога с чуждестранните инвеститори и да проведе съответните мероприятия. „При политическата нестабилност инвеститорите обикновено поставят парите си в „списъка за чакане. Ние нямаме право да позволим страната ни да се намира в тази категория”, отсече Арбузов пред подчинените си.

Коментари: 0