Пускат новия граничен пункт „Маказа – Нимфея“

Трасето осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море

Снимка: БГНЕС

4106 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Новият гранично-контролно пропускателен пункт (ГКПП) "Маказа - Нимфея", който ще свързва България и Гърция, ще бъде официално открит днес в 10:30 ч. Веднага след откриването през пункта ще преминат първите коли. Лентите на новия ГКПП "Маказа - Нимфея" ще прережат областните управители на Кърджали Бисер Николов и гръцкият му колега Аристидис Янакидис, областен управител на област Източна Македония и Тракия в Република Гърция, пише kmeta.bg.

Планирано е и второ откриване, в което да участват премиерите на България и Гърция, като то ще бъде насрочено за дата след 9 септември. Пътят през прохода Маказа ще свърже Кърджали с гръцкия град Комотини. Трасето е част от трансевропейския коридор №9 и осигурява най-прекия достъп от Централна България до бреговете на Бяло море.

Засега по него ще могат да пътуват само леки автомобили и камиони с тегло до 3.5 тона, но след завършването на връзката с магистралата "Виа Игнатия" новият път ще поеме голяма част от превоза на стоки между България и Гърция.

Пътят отговаря на всички европейски изисквания и по него например от Пловдив до плажовете на Бяло море ще се пътува около два часа. Граничният контрол ще е общ между българската и гръцка страна.

Отварянето на прохода Маказа отдавна е мечта на хората в региона, които разчитат че пътят ще спомогне за развитието на междусъседските отношения и най-вече на икономиката. Проходът "Маказа" е затворен веднага след Втората световна война. Споразумение за неговото откриване беше подписано през 1995 г.

Подкрепи Economic.bg