Работните места в Сърбия се търгуват между 1000 и 7000 евро

Пазарът на труда в съседна Сърбия е обхванат от тежка корупция, сочи изследване на "Магазинпрес"

160 ~ 1 мин. четене

Корупцията все повече завладява пазара на труда в Сърбия, конкурсите за работа са фиктивни, а едно работно място се търгува между 1000 и 7000 евро. Това посочва изследване на "Магазинпрес", съобщи bTV.

Продажбата на трудовите книжки върви във всички сектори на икономиката - в общинската администрация, в държавните предприятия, в полицията. На челно място по корупционни схеми за назначаване на работа са здравния и образователния сектор.

В проучването се разказва подробно как учителка в продължение на десет години е била без работа до момента, когато баща й не е продал нива, за да даде подкуп "на когото трябва в Белград, за да бъде назначена".

Според изследването всички конкурси и събеседвания са "фиктивни и фалшиви", защото назначаваното става по добре отработена корупционна схема.

Председателят на Учителския форум от Белград Миодраг Шокич съобщи, че в образователната система се назначават хора срещу 7000 евро.

Според него директорите в училищата масово крият свободните работни места, за да може да назначават когото си поискат.  Той определя положението като "тревожно". Ако нямате между 1000 и 7000 евро трудно ще получите трудова книжка, се казва в края на изследването на седмичното издание.

Подкрепи Economic.bg