Радослав Янкулов е новият директор на БНР

Бившият спортен коментатор е получил 4 гласа от общо пет възможни

196 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Радослав Янкулов е новият генерален директор на Българското национално радио (БНР). Дългогодишният спортен коментатор и един от създателите и водещите на популярното предаване "Хоризонт за вас" беше избран с гласовете на четирима от петимата членове на Съветът за електронни медии (СЕМ).

В подкрепа на Янкулов гласуваха председателят на Съвета Георги Лозанов и членовете Анна Хаджиева, Анюта Асенова и София Владимирова. единствено Мария Стоянова даде преднина на Иво Тодоров. До конкурса бяха допуснати 12 души.

Лозанов съобщи, че върху съвета е имало натиск да не провежда конкурса и подчерта, че СЕМ не се интересува от политическата воля. "За първи път този избор става в политическо междувластие", заяви Лозанов и отбеляза, че това е хубав знак, защото обществените медии трябва да са именно в такава среда.

Според процедурата всеки член на СЕМ трябваше да посочи трима кандидати, които подкрепя. Така Радослав Янкулов събра четири първи гласа. Въпреки това се състоя ново гласуване между първия и втория. След него Радослав Янкулов получи четири гласа срещу един за Иво Тодоров.

При представянето на концепцията си по време на изслушванията на кандидатите Янкулов заяви, че БНР е единственото предприятие, което е в състояние да подготвя кадри. Тогава той посочи, че ако бъде избран, ще поиска 100 дни кредит на доверие. Янкулов планира да повиши заплатите на работещите в радиото, ще изготви нови длъжностни характеристики, ще промени рекламните тарифи, а "всичко в радиото ще се случва с конкурси". 


Друга идея на Янкулов е да се направи училище за радио, което да бъде като конкуренция на Факултета по журналистика. Директорите на различните програми пък ще получат рубрика в ефира, който ръководят, и ще отговарят на въпроси на слушатели или на служители на БНР.


Подкрепи Economic.bg