Разделят "Напоителни системи"

Според експерта в Дирекция "Хидромелиорации" Димитър Младенов дейностите ще се разделят на две - отводняване и напояване на земеделските площи

3770 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Предвижда се преструктуриране на дружеството "Напоителни системи", като се разделят двете основни дейности - отводняване и напояване на земеделските площи. Това каза държавният експерт в Дирекция "Хидромелиорации" в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Димитър Младенов, цитиран от БНР. Предложението е част от стратегията за развитие на хидромелиорациите, която предстои да се подготви.

"След ограбването на съоръжения и премахването на някои, с решение на Министерството на земеделието, ще се търсят начини за възстановяване на поливните системи. Климатичните промени и сушата накараха и зърнопроизводителите да започнат да настояват за развитие на модерно поливно земеделие", каза Младенов.

Той уточни, че за стопанисване на съоръженията, за предпазване от вредното въздействие на водите е предвидено да бъде разделено дружеството "Напоителни системи", като бъде създадено ново държавно дружество, което да стопанисва тези фондове.

"Ще се запази дейността на "Напоителни системи", която е свързана с осигуряване на вода за напояване на земеделските площи, а приходите ще се формират от потребената вода", каза още Младенов.

За намеренията да се раздели дружеството "Напоителни системи" на две структури, директорът на дружеството Стайко Ганчев коментира, че това ще стабилизира "Напоителни системи". "Само от напояване ще успеем да се издържаме. Ние даваме вода и за индустрията, за ВЕЦ-ове, за ТЕЦ-ове, за промишлени предприятия", каза той.

Идеята беше подкрепена и от земеделските производители. "По съвсем други данни, ако успеем тези декари да започнем да ги ползваме като поливни, брутният вътрешен продукт от земеделие ще се увеличи от 60% до 70%", това каза зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите, каза Радослав Христов.

Подкрепи Economic.bg