Рекорден брой нови работни места в Австралия

Оптимизмът на пазара на труда подтикна централната австралийска банка да запази основният лихвен процент на исторически ниското ниво от 3%

84 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Ръстът на нови работни места в Австралия достигна 13-годишен връх през февруари, предава АFP. Националната статистическа служба на островната държава съобщи, че през изминалия месец са били създадени 71.5 хил. нови работни позиции, което е най-високият резултат от юли 2000 г. насам.

Експерти предвиждаха новите работни позиции през втория месец на 2013 г. да достигнат малко над 10 хил. Впечатляващият резултат обаче спомогна нивото на безработицата в страната да остане стабилно и отслаби натиска върху централната банка.

Преди седмица основната банкова институция в страната запази основният лихвен процент на исторически ниското ниво от 3%. От банката обосноваха решението си със съкращенията, които предстои да окажат влияние на икономиката. 

Икономистът от UBS Джордж Тарену обясни, че това е силен резултат, който показва, че заетостта влиза в релси по-бързо от очакваното. Той припомни, че според данните на статистическото бюро безработицата на територията на Австралия остава 5.4%, колкото беше и през януари 2013 г..

Подкрепи Economic.bg