Рекордно понижение при производствените цени

През август годишното понижение е 2.9% - най-голямото за последните 45 месеца

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цените, на които производителите пласират своята продукция на вътрешния пазар, са паднали с 2.9% на годишна база. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че толкова голямо понижение не е имало през последните 45 месеца. Статистиката показва още, ще цените на едро падат за пети пореден месец - толкова дълъг период на спад не е имало от най-кризисната 2009-та година.

Най-много цените падат отново в добивната промишленост - със 7.3% спрямо август 2012 г. Спадът започна още през януари, като в месеците досега понижението на годишна база варираше между 3% и 12% всеки месец. При добива на метални руди цените са паднали с 15.1%, при неметалните суровини - с 0.8%, а при въглищата има поскъпване с 6.2%.

В преработващата промишленост падането на цените е по-умерено - с 1.8%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 5.2%, при  производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.9%, и при производството на  химични продукти - с 1.1%. Увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с  10.3%, при ремонта и инсталирането на машини и  оборудване - с 6.0%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.6%, и при производството на напитки - с 3.9%.

Цените при производството и разпределението на  електрическа и топлоенергия и газ са паднали с 5.1% за година. През юли понижението беше с 4.4%.

Подкрепи Economic.bg