Решено: България остана извън "Набуко-Запад"

Съдружниците в НАБУКО ще продължат да търсят алтернатива

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Проектът за строителство на газопровода "Набуко-Запад", който трябваше да доставя синьо гориво до Западна Европа през България, окончателно е прекратен. Това съобщиха от консорциумът "Шах Дениз 2", който развива едноименното азербайджанско газовото находище.

"Консорциумът "Шах Дениз" обяви днес, че е избрал Трансадриатическия газопровод (TAP) да доставя обеми от природен газ от втория етап на проекта "Шах Дениз" на потребители в Гърция, Италия и Югоизточна Европа", се казва в съобщение на компанията до медиите. От там добавят, че първоначално Южният коридор ще доставя до 10 милиарда кубични метра природен газ годишно от "Шах Дениз" до европейските пазари.

"Днешното решение е и важна стъпка в плановете на консорциума за окончателно инвестиционно решение за "Шах Дениз 2". Този проект, заедно със свързаните с него газопроводи, ще струва над 40 млрд. долара и ще донесе повече от 16 милиарда кубически метра азербайджански газ годишно на пазара", се казва в становището.

Отказът на консорциумът на практика показва, че за преноса на газ от Азербайджан до Европа ще бъде използван по-евтиният Трансадриатически газопровод (TAP). Партньори в "Шах Дениз" са британският петролен гигант BP (25.5%), норвежката Statoil (25.5%), държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR (10%), френската Total (10%), руската Lukoil (10%), NICO (10%) и TPAO (9%).

"Изборът на италианските и Югоизточно-европейските пазари за доставка на газ от втория етап на проекта "Шах Дениз" е голяма крачка напред за развитието на нашия проект", каза Гордън Бирел, регионален президент на BP в Азербайджан, Грузия и Турция.

След съобщението на за избор на по-евтиното трасе за газопровода беше пуснато и съобщение от "НАБУКО Газ Пайплайн Интрнешънъл" ГмбХ, в което се казва, че дружеството приема решението на членовете на консорциум "Шах Дениз 2" за избор на Трансадриатическия тръбопровод като трасе за първоначалните количества от 10 милиарда кубически метра газ до италианския пазар.

"Необходимостта от диверсификация продължава да бъде предизвикателство пред европейския пазар и най-вече пред страните от Централна и Югоизточна Европа. Продължаваме да бъдем убедени, че трасето на НАБУКО предлага единствената възможност за удовлетворяване на тази необходимост. НАБУКО е уверен в наличието на други възможности на база алтернативни източници на газ", се казва в становището. Предстои съдружниците да обсъдят бъдещите стъпки за НАБУКО. Съдружници в проекта са Botas (Турция), "Български енергиен холдинг" (България), FGSZ (Унгария), OMV (Австрия) и Transgaz (Румъния).

Подкрепи Economic.bg