Ревизия откри нарушения в Общинска банка

6328 ~ 3 мин. четене

Кредити за около 26 млн. лева са били отпуснати от Общинска банка на над 20 фирми, близки до миноритарния акционер в трезора Христо Ковачки. Това съобщи вчера пред журналисти новият изпълнителен директор на Общинска банка Сашо Чакалски.

 

Изводите са резултат от проверката на одиторската компания „Ърнст енд Янг”, която обхваща периода януари 2010 година – октомрви 2011 година. Според проверката банката е нарушила Наредба 7 на БНБ, тъй като експозицията й към свързани лица е била с цели 43% над разрешените от регулатора 25%.

 

Кредитите са били отпускани без спазването на редица надзорни изисквания, като обезпечения по тях са нереално надценявани. Давани са кредити на фирми без дейност, като след това са средствата са били пренасочвани към други лица, свързани с Ковачки.

 

Документът сочи още, че Общинска банка е придобивала дълготрайни материални активи (имоти) на особено високи цени, като най-значимите сделки са ставали с миноритарния акцинер. Не на последно място, е констатирано, че част от мениджмънта на баката е бил пряк съучастник в злоупотребите.

 

На база на доклада на „Ърнст енд Янг” кметът на София, Йорданка Фандъкова вече е изготвила два сигнала, които са внесени в прокуратурата, съобщи  Орлин Алексиев,представител на Столична община в управата на банката.

 

През ноември миналата година общината успя да си върне контрола над Общинска банка, след като БНБ отне временно правото на глас на групата фирми, свързани с Ковачки.

 

Столична общината ще увеличи дела си в Общинска банка, като целта е да се компенсира отчетената загуба от 11,4 млн. лева, натрупана през 2011 година. Това ще се случи предимно чрез апортиране на недвижими имоти, които са собственост на Столична община, но в тях се помещават клонове на банката, обясни още Алексиев.

 

Приватизация на банката не стои на дневен ред, като идеята е трезора да се насочи към кредитиране на общините в страната, тъй като 24 % от техните депозити, както и 17% от кредитите им, се управяляват именно от Общинска банка. С оглед оптимизиране на разходите, вече 5 банкови клона са затворени, а около 10% от персонала ще бъде съкратен.

 

Междувременно до медиите бе разпространена и позиция на Христо Ковачки относно доклада за Общинска банка.

 

"Днешните обвинения, отправени от новоназначен преди 4 месеца  ръководител в“ Общинска банка“ АД, са безпочвени и противоречат на реалните резултати на  финансовата институция. Станахме свидетели на насилствена подмяна на екипа на банката в момент, в който тя бележеше ръст. Потвърждение за това бе направено и от международната рейтингова агенция Standard &Poor's, която потвърди дългосрочния контрагентен кредитен рейтинг на Общинска банка АД "В ".

 

Същото се потвърждава от всички извършвани през годините проверки в банката, капитализирането й,  увеличаването на собствения капитал с близо 30 милиона лева и разпределянето на дивидент на акционерите и в размер на около 30 милиона лева в периода 2005 – 2010 година.

Всеки добър мениджър знае, че когато екипът бележи успехи на силно конкурентен пазар, той не се подменя, освен ако мотивите не са различни от развитието на управляваното дружество. Пожелавам успех на новото ръководство.  Нека целите, които си поставят, са свързани с развитието на една от малкото банки в България с български акционерен капитал, вместо със „сензационни“ разкрития, аргументирани с предположения.“, се казва в позицията на бизнесмена.

Подкрепи Economic.bg