Румен Петков: Няма да напускам БСП

Няма да искам оставката на Станишев, заяви още бившият вътрешен министър

192 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Нямам никакви намерения да напускам БСП. Това, че имам сериозни различия с ръководството не е от днес, нито от вчера, нито от година, но няма да напускам“. Това заяви Румен Петков в предаването „На светло с Люба Кулезич“ по Нова ТВ. По думите му е факт лицемерната политика на правителството. „Неизпълнението на решенията на конгреса са доста впечатляващи и е прецедент в историята на нашата партия. Ние не правим анализ и не си вадим изводи от събития, като например защо изгубихме изборите преди време“, каза още той.

На въпроса за данък „богатство“ Петков отбеляза, че „това не е данък богатство, а данък солидарност, защото ние трябва да се грижим за държавата независимо кой е на власт“.

На въпроса дали ще има алтернативна листа с отделен кандидат за евродепутатите от БСП, бившият вътрешен министър обясни, че не иска да говори от името на своите колеги. „Моето разбиране е, че има много разочаровани хора от управлението на БСП. Имаме катастрофален провал в кадровата политика на партията“. Според Петков хората трябва да бъдат ориентирани към някой, който може да възстанови доверието им в партията. „В нашето ръководство всички се държат, все едно са родени политици, но не изпълняват задълженията си“, добави още той.

Петков отрече Бойко Борисов да го е подкрепил и заяви, че е абсурдно да се твърди,че е в коалиция с Георги Първанов.

На въпроса за АЕЦ Белене, бившият вътрешен министър заяви, че не може да се нарушава законът за енергетиката, да няма предварителни процедури и затова да не се търси отговорност. „Тръгваме да реализираме 7-ми блок на АЕЦ с незаконна процедура“, каза той. „Белене е български проект и отговаря на изискванията. Факт е, че има проведен референдум и хората са твърдо за изграждане на Белене, и е факт, че това не се прави“, допълни Петков.

„БСП трябва да започне да изпълнява ангажиментите си“, заяви той. Според него кадрови промени в Конгреса не биха били добро решение. „Няма да искам оставката на Станишев. До това няма да се стигне, защото няма да е добро решение. БСП се нуждае от много сериозна промяна и мисля, че това се разбира от всички“, допълни той.

Бившият вътрешен министър смята, че връщането на територията на морала на БСП се изразява в две стъпки. Първата е изпълнение на ангажиментите, а втората – пределна мобилизация на левицата и мотивация на избирателите.

Подкрепи Economic.bg