Плевнелиев заминава на посещение в Китай

Това е първото посещение на български държавен глава в азиатската страна от 15 години насам

96 ~ 1 мин. четене

Президентът Росен Плевнелиев заминава на държавно посещение в Китай по покана на китайския си колега Си Цзинпин, предаде bTV. Това е първото посещение на български държавен глава в азиатската страна от 15 години насам.

Целта на визитата е продължаване на политическия диалог на най-високо равнище и активизиране на двустранните търговско-икономически и инвестиционни отношения.  Тя ще премине под знака на 65-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, която се отбелязва тази година.

Предвижда се днес Плевнелиев да срещне с представителина българската общност в Пекин и да поднесе венец на паметника на Христо Ботев в парка Чаоян в китайската столица. Утре българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония във "Великата зала на народа" в Пекин от председателя на Китайската народна република Си Цзинпин.

По-късно, в присъствието на държавните глави, ще бъде обявено Съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество между България и Китай и ще бъде подписана междуправителствена спогодба за морски транспорт.

На 14 януари президентът Плевнелиев ще проведе разговори с премиера Ли Къцян и с председателя на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители Чжан Дъцзян.

Подкрепи Economic.bg