Бой в турския парламент

Сбиването е по време на обсъждането на проектозакон, който цели да политизира съдебната власт

архив

140 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Сбиване на депутати по време на обсъждането на проектозакон, се състоя вчера в турския парламент. Папки с документи, бутилки с минерална вода и дори таблет, се носели във въздуха, когато депутатите се сбили при на обсъждането на проектозакон, който цели да политизира съдебната власт, предаде bTV.

Турският премиер Реджеп Ердоган иска да радикална реформа на Висшия съвет на съдиите и прокурорите, която се изразява в уволнение на цялата администрация и ръководството на съвета, отмяна на решенията му и концентриране на цялата власт в ръцете на правосъдния министър.

От Висшият съвет на съдиите заявиха, че предлаганите промени противоречат на принципа на правовата държава, залегнал в конституцията, защото светът става зависим.

Междувременно около 20 хил. души са излезлите снощи по улиците на турската столица Анкара на протест срещу правителството на Реджеп Ердоган, което се тресе от корупционен скандал. В скандалът е свързан с финансови злоупотреби, а в него са замесени няколко правителствени фигури и известни бизнесмени. 

Коментари: 0