S&P няма притеснения за икономически ръст на България

Кредитният рейтинг на страната ни може да се окаже под натиск, ако политическата обстановка се влоши

88 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) изрази надежда, че новото българско правителство ще продължи политиките, насочени към стабилен икономически растеж в условията на валутен борд в страната. Това се казва в анализ на S&P, озаглавен "Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?".

Експертите на рейтинговата агенция посочват, че въпреки неустойчивата икономическа среда България има дефицит и дълг, чиито стойности са сред най-ниските в Европейския съюз (ЕС). Анализаторите припомнят, че заради строгите мерките за икономии в последните четири години, правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта спрямо нивото от 4.3% от БВП през 2009 г.

"Чрез съкращаването на разходите и сериозните приходи от ДДС правителството на Борисов всъщност преизпълни своята цел за 2012 г., като постигна дефицит на консолидираното правителство в размер на 0.45% от БВП на касова основа спрямо целевия дефицит от 1.3%", се посочва в анализа, цитиран от Министерство на финансите.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) и да въведе прогресивното данъчно облагане. ГЕРБ пък иска да запази сега действащата система.

Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси по време на изборите, тъй като именно тя е фокусът на последните протести. "Изглежда, че БСП е за възобновяване на спорния проект за атомна електроцентрала "Белене", който беше прекратен по време на мандата на ГЕРБ", дават пример от S&P.

Експертите на агенцията са на мнение, че малко вероятно цената на електричеството да се намали значително, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията - както за домакинствата, така и за фирмите.

Основанията за кредитния рейтинг, присъден от Standard & Poor's на България, отразяват становището им за сериозните резултати на българските политици по отношение на фискалната дисциплина, ниския и намаляващ бюджетен дефицит и държавен дълг, както и перспективите за икономически растеж.

Постоянно се подобрява и външната позиция на страната ни, отчитат още от S&P. По изчисления на експертите на агенцията, нетната външна задлъжнялост е намаляла от 193% през 2009 г. до 110% от приходите по текущата сметка. Това произтича от по-ниските инвестиции и по-слабото търсене от страна на домакинствата, съчетани с увеличаване на спестяванията (по предварителни данни до 23% от БВП през 2012 г. от 14% през 2008 г.), което позволи на банките да върнат 4.2 млрд. щ. долара заеми на своите чуждестранни банки-майки.

"Кредитният рейтинг на страната ни може да се окаже под натиск, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики", смятат още от S&P. Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива според Standard & Poor's означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.

Подкрепи Economic.bg