S&P понижи кредитния рейтинг на Франция

Американската кредитна агенция смята, че политиката на Франсоа Оланд няма да помогне да се постигне стабилен икономически растеж

3569 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американската рейтингова агенция Standard & Poor's - една от трите най-влиятелни в света, понижи с едно ниво дългосрочния рейтинг на Франция. Оценката по дългосрочните облигации е свалена от "AA+" на "AA", а перспективата пред новия рейтинг е "стабилна". Според анализаторите на агенцията водената от президента Франсоа Оланд политика няма да успее да стимулира икономическия растеж и да стабилизира публичните финанси.

"Сегашният подход на френското правителство при правенето на бюджета и структурните реформи при данъчното облагане, засягащи стоките, услугите и пазарът на труда, е малко вероятно да доведат до значителен и устойчив икономически ръст в средносрочен план", пише в становището на S&P, цитирано от Bloomberg.

Френският финансов министър Пиер Московици разкритикува действията на агенцията и защити водената от социалистическото правителство политика. Той даде пример с намаляването на осигуровките, облекчаването на трудовото законодателство, което вече позволява по-лесно да се уволняват служители и удължаването на възрастта за пенсиониране.

"Независимо от понижението Франция остава страна със стабилен кредитен рейтинг и ще продължи да финансира своя дълг при едни от най-изгодните лихви в целия свят", категоричен е Московици. Той също така каза, че съжалява за „критичната и некоректна оценка" на S&P.

Standard & Poor's отне максималния рейтинг (AAA) на Франция през януари 2012 г. Moody's Investors Service направи това през ноември 2012 г., а Fitch Ratings - през юли тази година.

Подкрепи Economic.bg