Срив в системата на БОРИКА блокира банкоматите

Работи се по отстраняване на проблема, съобщиха от оператора

4469 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Част от банкоматите в страната блокираха, след като технически проблем в централната система на оператора БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ АД доведе до временно прекъсване в работата на банкомати и ПОС терминали, съобщиха от БОРИКА. Това доведе до проблеми при тегленето на пари от банкоматите, но създаде и затруднения при разплащанията в търговската мрежа.

"Работи се по отстраняването на проблема. Екипът на БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ се извинява за създаденото неудобство", се казва още в съобщението на оператора.

БОРИКА е система за обслужване на плащанията по операции с банкови карти на територията на страната, за което има издаден лиценз от Българската народна банка (БНБ), сочи справка на сайта на оператора. Като картова система БОРИКА осигурява авторизация на плащанията с банкови карти, издадени от местни банки на територията на страната.

БОРИКА има връзка с мрежите на MasterCard, Visa International (VISANET) и на American Express, благодарение на което след 1996 г. у нас стана възможно да се теглят пари в брой от всички банкомати и да се плащат стоки и услуги от ПОС терминали, свързани към БОРИКА, със всички картови продукти на тези организации.

Системата БОРИКА осъществява връзки към 29 системи на банки и платежни институции, работещи в реално време, които включват връзките с банките със собствени авторизационни центрове и банките, с които авторизацията се извършва директно в техните банкови системи, връзките с картовите оператори Euronet в Унгария, Remote Processing Center (RPC) в Словакия и Кассис в Македония, връзките към системи за плащания с платежни карти през Интернет, връзката със системата bPay за плащания на сметки през банкомати, връзката със системите за издаване и регистриране на карти, и приемане на плащания с карти през Интернет чрез технологията 3-D Secure/MasterCard Secure Code, и др.

Към момента БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ обслужва 29 местни банки и 2 платежни институции - практически всички банки, които издават банкови карти и приемат плащания с тях.

Подкрепи Economic.bg