S&P свали рейтинга на Кипър с една степен

Депутатите в страната ще обсъждат промени за избягване на финансов колапс

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Една от трите големи международни агенции - Standard & Poor's намали рейтинга на Кипър с една степен до CCC. Досега оценката беше CCC+. От S&P обосновават понижението с "острите проблеми" в банковия сектор на островната държава и продължаващата криза в страната. Освен това S&P определи негативна перспектива пред рейтинга и заяви, че съществува възможността за ново намаление, съобщи Bloomberg.

"Вероятно ще понижим рейтинга, ако правителството на Кипър не успее да получи скоро спасителна финансова помощ", се казва в изявление на S&P. От там добавят, че дори и при нова спасителна програма отново може да се стигна до намаление на рейтинга по-късно тази година, ако правителството в Кипър не е в състояние да изпълнява условията на програмата.

Кипърските депутатите ще продължат и днес да дебатират върху законодателството, което да отключи спасителния заем за предотвратяване на финансов колапс.

Финансовите министри от Еврозоната очакват "възможно най-бързо" предложение от Кипър за набиране на 5.8 млрд. евро - необходимо условие за отпускането на спешен заем за островната държава.

Подкрепи Economic.bg