САЩ стартира нова програма за изследване на мозъка

Това е инвестиция, която има потенциал да направи живота на мнозина по-добър, както и да спести значителни суми пари в бъдещите разходи за здравеопазване, отбелязва Барак Обама

228 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

В началото на седмицата президентът на САЩ Барак Обама предложи 100 млн. долара от държавния бюджет за 2014 г. да бъдат отделени за изследване на човешкия мозък. Учените ще анализират невронните вериги, които се активират, когато човешкият мозък обработва, използва и съхранява голямо количество информация.

Президентът на най-развитата държава в света смята, че това е инвестиция, която има потенциал да направи живота на мнозина по-добър, както и да спести значителни суми пари в бъдещите разходи за здравеопазване.

Американското правителство вече е финансирало подобен проект  - Human Connectome Project (HCP), който бе стойност 40 млн. долара. Въпреки това учените твърдят, че новата програма ще запълни празнотите в текущите изследвания.

„Проектът HCP произвежда изображения за една резолюция”, обяснява Даниел Маркъс, изследовател към проекта, който е и ръководител на Neuroinformatics Research Group във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис. с„Това, което Обама искаше да обясни е, че фокусът на проучванията трябва да бъде върху разработване на инструменти за възпроизвеждане на изображения, които позволяват на учените да гледат мозъка по нови начини”, добави още Маркъс.

Очаква се изследването BRAIN Initiative да ускори разработването и внедряването на нови технологии, с цел да се подпомогне на учените да получат по-динамично изображение на мозъка и да проучат процеса на взаимодействие между отделните клетки на главния мозък и комплекса от нервни вериги.

„Ние имаме шанс да подобрим живота не на милиони, а на милиарди хора на нашата планета. Ето защо се заемаме с това. Това е важно, това е бъдещето”, заяви Обама в Белия дом по време на обявяването на програмата във вторник.

Проучване на RAND Corp. прогнозира, че лечението на деменция (неврологично заболяване, което довежда до нарушение на умствените способности), струва от 157 до 215 млрд. долара годишно. Същото проучване установява, че разходите за лечение на сърдечно-съдови заболявания струват приблизително 102 млрд. долара годишно, а за лечение на рак – 77 млрд. долара на година.

Подкрепи Economic.bg