Представиха най-бързият сериен електромобил в света

Detroit Electric SP:01 е изграден на платформата на Lotus Exige

180 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Най-бързият сериен електромобил SP:01 бе представен на специална церемония в САЩ. Той е дело на компанията Detroit Electric, съобщава порталът SpeedPress.

Колата може да се похвали с 3.7-секундно ускорение от място до 100 км/ч и максимална скорост от 249 км/ч. По този показател електромобилът бие конкурентите Epic EV TORQ Roadster, който набира за 4.0 сек и Tesla Model S с резултат 5.4 сек. 

Detroit Electric SP:01 е изграден на платформата на Lotus Exige, макар че въпреки очевидната му прилика с британския автомобил американците не потвърждават, но и не отричат тази информация. Автомобилът е изграден на алуминиево шаси, а панелите на каросерията са изработени от карбон. Теглото му е едва 1070 кг. 

Стандартно, SP:01 е обзаведен с 4-степенна предавателна кутия, като трансмисията създава електромагнитно поле около вала на ротора, предавайки необходимото количество въртящ момент към колелата. При това степените трябва да се сменят само за да изберем оптимален режим на ускоряване. Като опция производителят предлага и 5-степенна версия. 

С помощта на мултимедийната система SAMI се управляват аудиосистемата, навигацията, регулира се нивото на осветление в салона, както и нивото на заряд на батериите и оставащия резерв. Към нея можем да бъде включен и смартфон, чрез които да се следи процеса на зареждане на акумулаторите, дистанционно да активираме климатика и други. 

Електромобилът ще бъде произведен в 999 екземпляра. Началната му цена е 135 хил. долара. Електрическият модел с две врати ще дебютира на салона в Шанхай, а продажбите му започват от края на август. До края на следващата година производителят планира да пусне още два спортни модела на електрическа тяга. 

Подкрепи Economic.bg