БФА: Спиранията на ВЕИ могат да доведат до фалити в сектора

Единствено електроразпределнителното дружество „Енерго-Про” е спазвало указанието на министерството, отбеляза Никола Николов

208 ~ 1 мин. четене

Спиранията на ВЕИ-тата могат да доведат до фалити в сектора. Това каза пред журналисти Никола Николов, член на Българската фолтоволтаична асоциация (БФА), предаде „Фокус”. Най-важното е, че в момента, по разпореждане на ЕСО, се ограничават мощностите от възобновяемите енергийни източници, които обаче, според закона и според европейски регламенти, трябва да продават изцяло произведената си енергия. „Тези ограничения могат да бъдат приети, само при изключително извънредна ситуация”, подчерта той. 

Предложената от енергийния министър Асен Василев спешна мярка да бъдат изключени всички ВЕИ-та, които са в несъответсвие със закона, обаче не е изпълненa от електроразпределитените дружества ЧЕЗ и ЕВН. „Единствено електроразпределнителното дружество „Енерго-Про” е спазвало указанието на министерството”, отбеляза Николов.

Членът на БФА участва в първото събрание на новосформирания обществен съвет към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), което продължава повече от два часа. В съвета участват представители на енергийни компании, на енергийното министерство, на синдикатите, на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на научните среди, както и на неправителствения сектор и на гражданското общество. 

Николов заяви, че от асоциацията са пуснали жалба до главния прокурор и очакват отговор от него.

Подкрепи Economic.bg