САЩ започнаха дело срещу Bank of America

Това е първото дело свързано с ипотечните ипотеки продавани на Fannie Mae и Freddie Mac

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Американското министерство на правосъдието започва дело срещу втората най-голяма банка в САЩ - Bank of America, пише Reuters. Финансовата институция е обвинена, че по време на строителния бум е продавала токсични ипотеки на двата ипотечни гиганта Fannie Mae и Freddie Mac. През лятото на 2008 г. те бяха пред фалит, а спасяването им е донесло 1 млрд. долара щети за данъкоплатците.

Това е първото гражданско дело за измама на американското министерство на правосъдието заради ипотеки, продадени на двата гиганта в ипотечното кредитиране, които бяха спасени през 2008 г.

"Измамата, която описваме в днешната жалба, е наистина нагла и голяма по обхват", каза американският прокурор Приит Бхарара. Прокурорът също така цитира вътрешен доклад на компанията, който е бил забранен за разпространение, и в който се констатира, че кредитите с тежки дефекти, отпуснати от компанията, са 57%. "Действията на Countrywide и Bank of America доведоха до катастрофално нарастване на лошите кредити и остави данъкоплатците да платят сметката", смята прокурорът.

Bank of America купи Countrywide Financial през юли 2008 г., който беше един от най-големите ипотечен кредитор в страната преди кризата. Финансовата компания е ползвала специална схема известна като "Hustle", която в последствие е била продължена от Bank of America. Програмата, която е известна още и като HSSL (High Speed Swim Lane), е работила под мотото "Кредитите се движат само напред и никога назад" и се е опитвала да премахне времето и разходите, които са били предназначени да гарантират, че отпусканите заемите са сигурни и не са измама, твърди правителството.

Програмата е отстранила голяма част от старите служители и ги е заменила с кредитни специалисти, които са отпускали рисковите заеми. Преди това новите служители са били считани за неквалифицирани, дори и да отговорят на въпроси на кредитополучателите.

Countrywide и Bank of America, които са обработвали молбите за ипотечни заеми бързо и без да проверяват тяхното качество, веднага са ги продавали на Fannie Mae и Freddie Mac, чиито получатели по-късно са обявили неплатежоспособност. В иска на министерството се твърди също така, че банката е отказала да ги изкупи обратно.

Bank of America отхвърли обвиненията, като подчерта, че е подобрила мерките, за да разреши правните проблеми, свързани с ипотечните й дейности.

Коментари: 0