Само парламентът не може да изкара България от Бургас-Александруполис

Излизането е възможно след началото на експлоатацията на петролопровода, твърди Игор Демин, който защитава интересите на Русия в проекта

3590 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Говорителят на руската петролна компания "Транснефт" Игор Демин заяви, че очакваното решение на Народното събрание на България за излизане на страната от проекта "Бургас-Александруполис" би било "нелегитимно". Изявлението на Игор Демин, който защитава интересите на Русия в проекта, е направено пред руската агенция БИЗНЕС-ТАСС. Той уточнява, че излизането на всяка една от страните по договора за изграждането на "Бургас-Александруполис" се регламентира от два документа.

На днешното си заседание Министерски съвет реши да предложи на парламента да одобри официалния отказ на България от участие в нефтопровода "Бургас-Александруполис".

От изказването на Игор Демин обаче става ясно, че излизане на някоя от страните е възможно едва след приключването на периода на развитие, т.е. след началото на експлоатацията на съоръжението. Демин защитава тезата си с клауза в договора на консорциума за строителство на петролопровода. Друг документ, който регулира взаимоотношенията на страните, е Виенската конвенция, но тя влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, какъвто е договорът на консорциума, уточнява говорителят на "Транснефт".

Подкрепи Economic.bg