Нито един наказан за кражба на топлина

Цената на топлинната енергия можела да падне с 15-16%

328 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Няма нито един наказан потребител в София за кражба на топлинна енергия, защото тя не може да се докаже. Това бе съобщено по време на днешното изслушване на доклада с резултатите от проверката на "Топлофикация София" за силно повишените декемврийски сметки за парно. Изказвания, по време на извънредно заседание на парламентарната комисия по икономика и енергетика, направиха представители на топлинните счетоводители, ДКЕВР и Министерство на икономиката и енергетиката.

Фирмата за дялово разпределение "Техем" поиска да се въведе забрана за демонтиране на радиатори, защото по този начин се осъществява кражба на енергия и неточно разпределяне на постъпилата в сградата топлинна енергия. Правим ежедневно проверки в сгради на наши клиенти, но недобросъвестните клиенти никога не осигуряват достъп до жилищата. Проблем има в имоти с декларирани демонтирани отоплителни тела, които вероятно се поставят отново и се ползват през зимата, но никой не може да ги хване, обясни управителят на "Техем", Милена Славова.

Преминаването на потребителите от дадена сграда от един топлинен счетоводител към друг няма да стане лесно. Фирмите за дялово разпределение се обявиха против предложението на "Топлофикация София" за промяна в законодателството и въвеждане на преносимост на софтуера за отчитане и дялово разпределение, както при мобилните оператори, където абонатите се местят от един при друг оператор заедно с мобилния си номер.

В момента в Закона за енергетиката потребителите от сграда етажна собственост могат да си изберат друг топлинен счетоводител, но ако си сменят уредите върху радиаторите, с тези на новата фирма.

Ася Ангелова, председател на Асоциацията на фирмите за топлинно счетоводство предложи уредите да остават собственост на фирмите и домакинствата да плащат месечна такса за тяхното ползване. Когато блок клиент на дадена фирми иска да се откаже, тя си прибира уредите, а новата фирма монтира други уреди, с които работи.

Като решение срещу високите сметки асоциацията посочи преминаване на потребителите към 12 равни месечни вноски. Така сметките щели да бъдат поносими.

Високите сметки са проблем, защото цената на енергията на "Топлофикация София" е най-висока спрямо всички дружества, казаха депутати.

Цената на газа бе намалена общо с 22% от октомври досега, а цената на топлинната енергия в София само с до 8%. Намалението можеше да бъде с 15-16%, коментираха народните избранници.

Подкрепи Economic.bg