Само в Румъния заплатите растат по-бързо от българските

През второто тримесечие на 2012 г. средното увеличение у нас е 5.9%, като ни изпреварва единствено Румъния със 7%

3590 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Разходите за труд в България през второто тримесечие на 2012 г. са нараснали с 4.8%, показа статистиката на Националният статистически институт (НСИ). От европейската статистическа служба Евростат пък обявиха средно увеличение от 5.9% само при заплатите, с което страната ни застава на второ място по този показател сред всички държави от Европейския съюз (ЕС).

През последните години България е абсолютен лидер по ръст на заплатите, което се дължи на изключително ниската база, от която тръгват те. През второто тримесечие на тази година страната ни е изпреварена единствено от Румъния, където заплатите са се увеличили със 7% спрямо предходната година.

През 2011 г. средното почасово възнаграждение за страната ни беше 3.5 евро на час, което е несравнимо дори с Румъния, където са взимали средно по 4.5 евро на час.

Независимо от челното място, което страната ни заема в класация по ръст на заплатите, увеличението е значително по-малко от постигнатото през всички тримесечия от началото на 2009 г. досега. През първото тримесечие на тази година увеличението беше 7%.

Статистиката показва, че средното увеличение на заплатите в ЕС е 1.7%, а за Еврозоната - 1.9%. Най-малко заплатите се увеличават в Испания - 0.5%, Ирландия - 0.4%, Португалия - 0.7%, а в Гърция отново намаляват с близо 10%.

Подкрепи Economic.bg