Samsung прогнозира рекордни резултати за тримесечието

Южнокорейска компания очаква оперативна печалба между 8.5 и 8.9 трлн. вона

96 ~ 1 мин. четене

Samsung Electronics обяви печалба за първото тримесечие, която се оказа по-добра от прогнозите на анализаторите, съобщава Financial Times, позовавайки се на прогноза на южнокорейския гигант. Производителят на мобилни телефони е успял да повиши продажбите на по-евтините модели на Galaxy на развиващите се пазари.

Най-голямата по пазарна капитализация южнокорейска компания обяви днес, че очаква оперативна печалба между 8.5 трлн. вона (7.6 млрд. долара) и 8.9 трлн. вона за трите месеца до 31 март. За сравнение, през четвъртото тримесечие през 2012 г. резултатът е 8.8 трлн. вона. Приходите нарастват до 52 трлн. вона спрямо 45.27 трлн. вона година по-рано.

Анализаторите смятат, че по-силното присъствие във високия клас ще е ключово за Samsung, за да успее да запази резултатите си в мобилния сегмент при тежката конкуренция.

Бумът в продажбите на водещите смартфони Galaxy продължава да направлява ръста на приходите на Samsung през тази година. Компанията обаче започна по-активна дейност в развиващите се пазари и разширява продуктовата си линия от средния ценови клас, след като пазарът на смартфони в развитите страни започна да показва признаци на насищане.

Samsung предлага повече от 30 модела, които покриват почти всички сегменти на пазара на смартфони, докато конкурентът Apple разчита само на един модел от висок клас.

Акциите на компанията скочиха с 0.13% до 1.5 млн. вона. За последните три месеца обаче пазарната капитализация на Samsung се понижи с 3% заради съмнения за свиващия се глобален пазар на смартфони. За същия период обаче акциите на американския конкурент Apple поевтиняха с почти 20%.

Подкрепи Economic.bg