Най-красивите опери по света

Екипът на Economic.bg подбра част от зашеметяващите зали

5454 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Прочули се с грандиозни спектакли на велики майстори на оперното изкуство и останали в съзнанието на жителите по света като средища, в които се пише историята на това изкуство.


Милиони зрители неведнъж са затаявали дъх в прекрасните им зали, а за тези от вас, които не са имали честта да се докоснат на живо до красотата на оперите по света, екипът на Economic.bg подбра някои от най-зашеметяващите зали.


 


1. La Scala


 


La Scala е световно известна опера в Милано, Италия. Отваря врати през 1778 г. и има хор, балет, оркестър и дори училище, което предлага професионално обучение по танци, музика и сценично изкуство.


 


2. Opera de Monte Carlo
Построена е от принц Чарлз III през 1870 г. в Монако. Първоначално това е бил частният театър на Чарлз, който се е казвал Salle Garnier. Той е бил само за членове на кралското семейство.


 


3. Teatro di San Carlo
Това е най-старата опера в Европа и е включена в Световното културно наследство на Юнеско.


 


4. Мариинский театър
Това е исторически театър на операта и балета в Санкт Петербург, Русия. Отваря врати през 1860 г. В него са били премиерите на много известни произведения на Чайковски, Мусоргски и Римски-Корсаков.


 


5. Palais Garnier
Операта е била проектирана като част от великото персийско преустройство на Втората империя начело с император Наполеон III. Между 1875 и 1989 г. е била дом на Парижката опера. Събира около 2200 зрители, а на сцената има място за 450 изпълнители.


 


6. Bavarian State Opera
Националният театър в Мюнхен е построен през 1818 г. През 1823 г. изгаря при пожар и отваря отново врати през 1825 г. Унищожен е по време на Втората световна война и е преместен на друго място, където е построен в първоначалния си вид. Днес операта е сред най-известните в света.


 


7. Михайловский театър
Залата е открита през 1833 г. и е една от най-старите оперни зали в Русия. Намира се в историческата сграда на Площада на изкуствата в Санкт Петербург.


 


8. Teatro Amazonas
Операта се намира в сърцето на Манауш, Амазонската дъждовна гора в Бразилия. Куполът й е покрит с 60 хил. керамични плочки, внос от Франция. Построена е по време на епохата на каучука, която превръща Манауш в един от най-проспериращите градове на континента.


 


9. Romanian Athenaeum
Концертната зала е построена през 1888 г. в неокласически стил от архитекта Алберт Галерон и се намира в центъра на Букурещ. Тя е отличителен белег на столицата на Румъния, а парите за нея са събрани от жители.


 


10. Metropolitan Opera House
Metropolitan Opera е една от водещите оперни компании в света още от откриването си през 1880 г. Много от най-известните артисти в света са изнасяли изпълнения в операта. Променя няколко пъти стила си, като първоначално всички изпълнения са били италиански, след това немски и накрая на английски.


 


11. Oslo Opera House
Отваря врати през 2007 г. и отразява вкуса на хората. Желанието на правителството е било операта да се превърне в отличителен белег на Норвегия. За тази цел се провежда международен конкурс, на който жителите са поканени да разгледат предложенията на различни архитектурни фирми. 70 хил. души избират фирма Snohetta, на която е даден бюджет от 750 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg