Санираме жилищата си със 75% подкрепа от ЕС

Досега собствениците имаха възможност да получат финансова помощ в рамките на 50% от пълната стойност на ремонта

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.” (ОПРР) взе решение да бъде увеличена безвъзмездната финансова помощ за всяка одобрена за финансиране по проекта сграда. 75% от стойността ще се осигуряват по ОПРР, а останалите 25% – чрез собствени или заемни средства от етажната собственост, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Увеличената безвъзмездна финансова помощ покрива разходи за изготвяне на технически или работен проект, оценка за съответствието, строително-монтажни работи, авторски и строителен надзор, за осигуряване на необходимите разрешителни документи и за въвеждане на обекта в експлоатация. Досега собствениците имаха възможност да получат финансова помощ в рамките на 50% от пълната стойност. 

Ефективното прилагане на програмата за енергийна ефективност е един от приоритетите на служебния кабинет. Увеличението на размера на безвъзмездната финансова помощ беше договорено в Брюксел през изминалата седмица от вицепремиера Екатерина Захариева и еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Чрез програмата ще бъдат подпомогнати не само българските семейства, но ще се създаде и допълнителна заетост за малкия и среден бизнес. Освен това, енергийната ефективност допринася за опазването на околната среда и повишаване на качеството на живот на гражданите. 

 

Подкрепи Economic.bg