"Сегашните протести започнаха през януари"

Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието

Снимка: БГНЕС

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"Сегашните протести започнаха още през януари и на тях хората искат социална справедливост, защото България е най-бедната страна в ЕС"

Това каза в интервю за Европейската информационна агенция Europolitics Зинаида Златанова, вицепремиер и министър на правосъдието, цитирана от "Дневник". Продължаващите вече 35-и ден протести са изцяло срещу кабинета "Орешарски" и искат единствено оставката на сегашното правителство, промяна на Изборния кодекс и нови избори. Протестите през февруари бяха предизвикани от високите сметки за тока, но те приключиха през март, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка.

"Разочарована съм, че мнозина политици у нас виждат решението в предсрочни избори, колкото се може по-рано. За мен това означава само, че те не могат да дадат друг отговор на проблемите на гражданите", казва Златанова пред изданието, което следи работата на европейките институции.

Според нея хората на улицата виждат недостиг на справедливост в обществото, на солидарност, на нормални отношения между институциите. "Българите искат повече реформи. Те пътуват много, работят в ЕС, децата им учат в страните от съюза и виждат най-високите европейски стандарти", смята вицепремиерът.

Министър Златанова настоява, че това правителство "перфектно може" да предприеме такива мерки за социална справедливост, независимо от натиска на протестите и бойкота от основната опозиционна партия в парламента, и изброява кои са тези мерки - енергийни помощи за бедните, повече пари за майки и млади семейства и др.

По повод декларацията на посланиците на Франция и Германия, отхвърляща олигархичния модел в България, Златанова смята, че "не става дума за нещо, случило се през последната седмица или последния месец". Според нея е крайно време да се демонтира този модел. "Гражданите няма да позволят той да съществува повече. Това е много важен урок от протестите, който трябва да си извлекат всички партии", отговаря Златанова.

Авторът Маркус Бернат я пита как изобщо е станало възможно управляващото мнозинство да номинира и одобри за ръководител на ДАНС толкова спорна фигура като депутата Делян Пеевски, който "изглежда, няма нужната квалификация и компетентност и упражнява значително влияние върху българския медиен пазар".

"Не бих си позволила да оценявам който и да е депутат, избран от българския народ. Но, да, смятам, че беше политическа грешка на парламента. Беше подценено общественото мнение. Нека не съдим за правителството само по едно-единствено назначение. Ние продължаваме напред и смятам, че с публичните изслушвания за нов директор на ДАНС случаят ще приключи", отговаря Златанова.

Коментари: 0