Семерджиев обеща по-евтин ток от лятото

Енергийният регулатор няма да изпълни искането на компаниите за повишаване на цената

Снимка: БГНЕС

164 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

От 1 юли 2013 г., когато влиза в сила новият регулаторен период, може да се очаква намаление на цената на електроенергията с между 1 и 2%. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, предаде Фокус. Той е категоричен, че най-вероятно няма да бъдат удовлетворени исканията на дружества за повишаване на цените на тока.

"На този етап не виждам основание за повишаване на цените на електроенергията, защото считаме, че в рамките на приходите, които сме утвърдили в цените, компаниите могат да продължат да извършват своята дейност", обясни Семерджиев.

Според него всички резерви на системата са били използвани максимално, за да се постигнат "приемливи" цени на енергията в страната. "Продължаваме да бъдем с най-ниските цени по абсолютна стойност", продължи Ангел Семерджиев.

Обещанието на регулатора е да не се променят факторите, които оказват влияние на цената. "С тяхното намаление, това ще се отрази върху крайната цена и тя няма да се вдига заради добавки като зелената добавка, високоефективно производство или невъзстановяеми разходи", увери Ангел Семерджиев.

Подкрепи Economic.bg