Сертифицираха 420 тона плодове за седмица

Качеството на продукцията е добро независимо от сухото време

192 ~ 1 мин. четене

420 тона праскови и нектарини са сертифицирани само за седмица, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Във връзка със Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци, произвеждани в България чрез специфично подпомагане, в областите Добрич, Пловдив, Пазарджик се прибират различните сортове пипер полско производство, като през изминалата седмица са сертифицирани над 700 тона.

От агенция посочват, че е започнало прибирането на ябълките от зимния сорт „Глостер 69” в землището на село Спатово, община Сандански. Само за един ден инспекторите са сертифицирали 4 тона.

Експертите от ведомството отчитат, че качеството и количеството на прибраните плодове са добри, независимо от сухото време и силното слънце.

Ябълките се съхраняват добре до края на февруари - март в тъмни и студени помещения. Могат да издържат до 6 - 7 месеца, поставени в хладилник.

При по-големите производители на оранжерийна продукция, започна беритбата на втора реколта от оранжерийни краставици. Количеството краставици, които отговарят на критериите за екстра качество и са били сертифицирани, е 922 тона. Инспекторите към дирекция „Контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци“ към БАБХ са издали сертификати още и за 306 тона домати.

Подкрепи Economic.bg