Северна Корея заплаши и Япония

„Япония се намира много близо до нашата територия и няма да може да избегне нашите атаки”, отбелязва севернокорейският вестник „Нодон синмун”

336 ~ 2 мин. четене

Армията на Северна Корея ще нанесе удари по най-големите градове в Япония в случай на избухването на война, твърди севернокорейският вестник „Нодон синмун”, цитиран от агенция Financial Times.

„Япония се намира много близо до нашата територия и няма да може да избегне нашите атаки”, отбелязва изданието. Според него, севернокорейското военно командване е готово да нанесе серия удари по Токио, Осака, Киото и по други големи японски градове.

Вестинкът допълва, че в случай на война „цялата територия на Япония ще се превърне в бойно поле”, а армията на Северна Корея може да унищожи американските военни бази както в Япония, така и в други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Междувременно Южна Корея е поискала от Китай, в качеството му на основен съюзник на Пхенян, да овладее изолираната страна и да увеличи наблюдението си над нея, след като севернокорейският режим подготви за изстрелване най-малко една ракета с дълъг обсег на действие, предаде Ройтерс.

Командващият американските сили в Тихоокеанския регион, адмирал Самюъл Локлиър, потвърди, че Северна Корея е разположила неизвестен брой ракети по източното си крайбрежие.

Анонимен източник от американската администрация заяви, че „САЩ приемат предположението, че две ракети са подготвени за изстрелване”, което потвърди информацията за броя на ракетите, разпространявана от южнокорейски медии.

Европейският съюз не очаква растящото напрежение около Северна Корея да доведе до въоръжен сблъсък, макар да не изключва напълно тази възможност. Това заяви високопоставен представител на европейските дипломатически среди, пожелал анонимност.

Напрежението достигна много висока точка, но не вярваме, че сме на ръба на военен конфликт, макар да може и да грешим, потенциалът за сблъсък е сериозен, макар и не непосредствен, добави той. Дипломатът уточни, че ЕС изготвя оценките си "на основата на това, което другите кажат", тъй като е представен в Пхенян непряко чрез посолствата на седем държави от Общността, сред които и България.

Подкрепи Economic.bg