Сградите ни издържали и по-силни трусове

Жилищата, строени след 1987 година, били устойчиви, твърдят от строителното министерство

7122 ~ 2 мин. четене

Земетресението от нощта на 21 срещу 22 май е от по-ниска степен от тази, за която са оразмерени и изпълнени конструкциите на сградите в град София и цялата страна. Доказателство за това е, че нанесените щети са незначителни и няма нещастни случаи. Следва да се има предвид, че това се отнася само за законни сгради с надлежно издадени строителни книжа. Това се посочва в съобщение до медиите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

В съобщението се допълва, че с влизане в сила на Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони - 1987 г. са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия.

Зданията, които са проектирани и изпълнени преди 1987 г., не са в съответствие с изискванията за сеизмична осигуреност, въведени с Нормите. Независимо от последното, тези здания също имат степен на устойчивост на сеизмични въздействия, съобразена с действащата към момента на проектирането им нормативна уредба.

За територията на град София преди влизане в сила на Нормите за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони – 1987 г. сградите са се осигурявали чрез проектиране на конструкцията им на VII степен по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“. След това са въведени по-строги правила за оразмеряване на строителните конструкции на сгради за осигуряването им на сеизмични въздействия, като степента е повишена на IX по скалата на „Медведев-Шпонхойер-Карник“.

Силно земетресение разтресе София и района на Западна България малко преди 3 ч. тази сутрин. В следващите няколко часа бяха усетени и няколко вторични по-силни трусове. За кратко в части на столицата нямаше електричество.

Общо 115 сгради са пострадали в София след земетресението тази нощ. 13 от тях са сгради на училища, 2 от тях са пострадали най-тежко. Учениците не са допуснати в 18-о и 28-о училище.

В следобедните часове столицата беше удавена от пороен дъжд и градушка. На много места в страната също вали, главно на запад, а в следващите дни се очаква валежите да обхванат всички райони.

Подкрепи Economic.bg