Шефове на IKEA във Франция подслушвали служители и клиенти

Трима ръководители - генералният директор на френския клон на IKEA Стефан Вановербеке, неговият предшественик Жан-Луи Байо и финансовият директор Дариуш Ришер са задържани

232 ~ 1 мин. четене

Трима шефове на френския клон на веригата магазини IKEA бяха обвинени вчера във Версай в рамките на разследване за шпионаж, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Френският клон на IKEA в качеството му на юридическо лице също е бил обвинен. Компанията трябва да внесе 500 000 евро като гаранция, че ще изплати евентуални обезщетения на конституираните граждански страни по делото.

Тримата ръководители - генералният директор на френския клон на IKEA Стефан Вановербеке, неговият предшественик Жан-Луи Байо и финансовият директор Дариуш Ришер бяха задържани под стража.  От 2012 г. IKEA във Франция е обект на разследване, че е подслушвала незаконно служителите си и клиентите си.

В началото на ноември седалището на френския клон на компанията край Париж беше претърсено от полицията. В хода на разследването бяха предявени обвинения срещу десетина души, сред които на бившия ръководител на отдела за управление на рисковете Жан-Франсоа Пари и неговия заместник.

Четирима полицейски служители също бяха обвинени заради това, че са получавали подкупи от ИКЕА във Франция в замяна на информации за полицейски досиета. До разследването се стигна след разкрития през февруари 2012 г. на френския сатиричен седмичник "Канар аншене".

Подкрепи Economic.bg