Шефът на Cisco моли Обама без СРС-тата в техниката за износ

Джон Чембърс е повлиян от информацията за "бръмбарите" на АНС, които се слагат в оборудването

Въпрос на имидж

Автор: Николай Марченко

Президентът на американската компания за мрежово оборудване Cisco Джон Чембърс призова президента на САЩ Барак Обама да се спре с инсталирането на „бръмбари” в техниката за износ.

За целта топмениджърът написа писмо до държавния глава, което бе провокирано от снимките на Ars Technica, на които се вижда как агентите на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) отварят една от пратките на Cisco с оборудване.

Според Чембърс политиката на АНС сваля доверието към американските IT-компании. „Липсата на нов подход може да доведе до това САЩ да загубят лидерството си в сферата на технологиите”, цитира писмото му вестник The Financial Times. Топмениджърът смята, че вместо да следи и да решава проблемите със сигурността, правителството ги „използва за целите си”. Джон Чембърс пояснява, че някои клиенти на Cisco в чужбина дори отложиха закупуването на оборудване.

През декември 2013 г. шефът на Cisco заяви публично, че продажбите на компанията са се свили покрай скандала с бившия сътрудник на АНС и ЦРУ Едуард Сноудън за масовото следене.

В новата книга от 13 май 2014 г. на журналиста Глен Грюнвалд „Няма къде да бягаш: Едуард Сноудън, АНС и америкснаката полицейска държава” авторът също твърди, че АНС вкарва „бръмбари” в рутъри, сървъри и друго оборудване.

Коментари: 0