Шефът на Райфайзен очаква 2% ръст на българската икономика

Банковият сектор е стабилен, ликвиден и добре капитализиран, категоричен е Оливер Рьогл

156 ~ 1 мин. четене

Председателят на управителния съвет (УС) и изпълнителен директор на Райфайзенбанк (България) ЕАД Оливер Рьогл очаква българският Брутен вътрешен продукт (БВП) да се повиши с от 0.5% през 2013 г. и с 2% през 2014 г. "Макроикономическата ситуация в Европа и България все още оказва негативен ефект върху българския бизнес и потреблението на домакинствата. Еврозоната вече излезе от рецесията и очакванията са, че в края на тази година и през 2014 г. икономиката ще започне да се възстановява, което ще окаже положително влияние и върху българската икономика", каза Рьогл.

Според първите му наблюдения българската банкова система остава стабилна, въпреки продължаващата трудна икономическа ситуация. "Банковият сектор е стабилен, ликвиден и добре капитализиран. Рисковете са овладени, благодарение на солидните буфери в системата, а ускоряването на икономическия растеж в Еврозоната и България в средносрочна перспектива, ще стимулира и растежа в кредитирането", поясни шефът на Райфайзенбанк.

Той коментира и приоритетите в работата си като изпълнителен директор на българската Райфайзенбанк. "Един от ключовите приоритети пред мен е банката да има добро ниво на рентабилност и за да постигнем това ще използваме всички допълнителни възможности за генериране на приходи във всеки един от бизнес сегментите", каза Рьогл и допълни, че фокусът през предстоящите няколко години ще бъде поставен върху обслужването на клиенти, експанзията, повишената ефективност и рентабилността, както и върху прозрачността, и основния капитал на банката - нейните служители.

Подкрепи Economic.bg