Шулц призова Гърция да създаде "агенция по обезпечение на растежа"

Подобен проект ще е в помощ при контролирането на антикризисните реформи в Гърция и ще помогне за създаването на атмосфера на взаимно доверие, смята председателят на ЕП

84 ~ 1 мин. четене

В Гърция да се създаде специална икономическа зона за стимулиране на растежа на икономиката предлага председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. В интервю за германското списание "Der Spiegel Шулц обяснява, че условията за реализация на подобен проект ще бъдат привързаността на Атина към единната европейска валута, желанието й за реформи и благоприятен инвестиционен климат в страната.


Междувременно ръководителят на ЕП призова Гърция да създаде "агенция по обезпечение на растеж", в която европейски и гръцките експерти биха могли да обсъдят достойни за внимание икономически проекти.


"От една страна, тя ще бъде част от надзора на провеждане на антикризисни реформи в Гърция, от друга - ще помогне за създаването на атмосфера на взаимно доверие", каза Шулц.


"Гръцката държава трябва да разбере, че експертите на ЕС помагат на Атина в прилагането на мерки за преодоляване на кризата", посочи още той. "Те не са враждебно настроени окупационни сили, а действат с цел да помогнат", заяви ръководителят на ЕП.

Подкрепи Economic.bg