Швейцарците ще контролират заплатите на висшите мениджъри

Страната подложи на референдум бонусите на шефове на публични компании

Снимка: БГНЕС

52 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Швейцарците се обявиха за налагането на строг контрол върху заплащането на директорите на публични компании. Въпросът беше поставен на рефендум, а окончателните данни от гласуването показаха, че страната застана против високите високите бонуси и обезщетения на висшите мениджъри на компании, чиито акции се търгуват на борсата.

Общо 67.9% от възползвалите се от правото си на глас са гласували в подкрепа на инициативата, тръгнала от сенатора и предприемач Томас Миндер (на снимката).

Новите правила дават правомощие на акционерите да налагат вето върху размера на заплатите на ръководствата на публичните компании. Те ще могат да предотвратяват и т.нар. златни парашути - големи компенсации, давани на мениджърите, при напускане на поста.

Резулатите от днешното гласуване гарантират, че Швейцария вече няма да допусне случаи като този с фармацевтичната компания „Новартис”. Именно разкритието, че председателят на борда на директорите Даниел Вазела напуска, получавайки компенсация в размер на 78 млн. долара., разбуни духовете в страната и доведе до провеждането на референдума. Вазела пък беше принуден да върне получената сума доброволно.

Идеята за контролирането на бонусите на висшите мениджъри си има и своите противниците. Основното опасение на критиците е, че мярката ще доведе до отлив на висококвалифицирани експерти в компаниите, а и ще нанесе сериозен удар върху реномето на Швейцария, славеща се със своя финансовия либерализъм.

Подкрепи Economic.bg