Siemens ще доставя електрооборудването за "Южен поток"

Немският гигант произвежда системи за диспечерските пунктове на South Stream Transport

Автор: Николай Марченко

Компаниите South Stream Transport B.V. и  Siemens AG сключиха договор за доставка на електротехническите системи и контролно-измелвателните прибори за морския участък на газопровода „Южен поток”. Това съобщава пресслужбата на руския енергиен монополист „Газпром”, цитирана от агенция ИТАР-ТАСС.

В съответствие с документацията Siemens в качеството му на „водещ производител” ще достави телекомуникационно оборудване и системите за автоматичен контрол и управление за участъците за излаз на сушата в Русия и България. Става дума също така за оборудването за Централното и резервните диспечерски пунктове на компанията South Stream Transport. 

Морската част на газопровода „Южен поток” ще се състои от четири успоредни отклонения, прокарани по дъното на Черно море. Дължината на всяко отклонение съставлява над 930 км. „По време на експлоатацията през всяко отклонение ще се пренася до 40 млн куб м газ на денонощие”, допълват от „Газпром”.

От концерна този път прогнозират, че изграждането на морската част на газопровода „Южен поток” ще започне през есента на 2014 г.: „Строителството на първия участък от морската част ще продължи до третото тримесечие на 2015 г., за да бъде готова за експлоатация.”.

Планирането, строителството и последващата експлоатация на морската част на газопровода ще се извърши от международната съвместна компания South Stream B.V. Акционери в нея са „Газпром” с 50%, италианският концерн ENI – 20% и германските ЕDF и Wintershall - с по 15% всяка.

От „Газпром” допълват, че строителството на "Южен поток" вече „върви” в Русия, България и Сърбия. В края на 2015 г. по "Южен поток" се очаква да бъде доставен първият газ, който да достигне пълния капацитет от 63 млрд. кубика газ годишно през 2018 г.

Наскоро стана ясно, че компанията на „приятел” на Путин, милиардера Генадий Тимченко очаквано спечели конкурса за българския участък на газопровода (бюджет - 3,3 млрд. евро), след като в Русия вече отдавна се води основен изпълнител по проекта „Южен поток”. 

Междувременно депутатите приеха днес на първо четене и втория законопроект за изменение на Закона за енергетиката, внесен от Явор Куюмджиев и Таско Ерменков от левицата. Промяната е свързана с изграждането на газопровода "Южен поток". Въвежда се дефиниция на морски газопровод и се уреждат вещно-правни проблеми, възникнали при изграждането на такива газопроводи.

Коментари: 0