Сингапур пред изпитания

Новите предизвикателства на пътя на държавата произтичат от собствения й успех

88 ~ 2 мин. четене

Изминаха почти 50 години откакто Сингапур напусна краткотрайната федерация с Малайзия и започна своето вдъхновяващо изкачване от руините до върховете на развития свят. Преди две години икономиката на страната изпревари САЩ по брутен вътрешен продукт на глава от населението, едно невероятно постижение в страна с малко природни ресурси, които са зависели някога от враждебни съседи дори и когато става дума за вода, пише Financial Times в свой анализ.

И все пак според Чок Тонг Гох, премиер на Сингапур между 1990 и 2004 година, страната изглежда е в капана на кризата на средната възраст. Поради застаряването на населението, икономиката става все по-зависима от чуждестранни работници. A жилищният бум допринася за рязкото покачване на разходите за живот. За изцедената средна класа, която се опитва да се задържи над повърхността, растящото неравенство започва да се проявява сериозно.

Тези тревожни времена издигнаха на сцената опозиционните партии, които събраха почти 40 на сто от гласовете на последните парламентарни избори и сега представляват най-сериозната заплаха за народната партия, която дойде на власт през 1959 година. Тя обаче си взима поука. Министър-председателят Лий Хсиен Луунг обяви тази седмица, че разходите за здравеопазване, социално подпомагане и жилищно настаняване ще се увеличат.

Има и други признаци, че едностранчивият акцент на страната спрямо икономическия растеж отстъпва място на по-сложна политическа програма. По-строгите ограничения на чуждестранната работна ръка ще улесни социалното напрежение, но вероятно ще намали растежа. Страната се готви да смекчи и образователната система, известна със своята строгост. "Бейби-бонусът", изплащан на родители, също е увеличен в опит да се обърне падащата раждаемост.

Предизвикателството е да се запазят предимствата, които градът-държава Сингапур е постигнал, превръщайки се в едно от най-привлекателните места за правене на бизнес в Югоизточна Азия.

Това са времена на изпитания за правителството на Сингапур, което трябва да се бори с нарастващите очаквания на хората и новия конкурент в лицето на Китай. И все пак много от предизвикателствата на страната се раждат от успеха на Сингапур, а отвореността на политиците е знак, че те са решени да ги посрещнат.

Подкрепи Economic.bg