„Синята планета“ привлече погледите на Европа

Официалното откриване на съобръжението се извърши в присъствието на датската кралица Маргрете

3977 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Столицата на Дания – Копенхаген, прие една от най-големите атракции за 2013 г. в Европа – огромният аквариум "Синята планета". Технологичното чудо предлага палитра от повече от 20 хил. риби и водни животни.

Новото съоръжение, което е изградено в покрайнините на града, предлага на посетителите си зрелищна гледка към датската столица. "Синята планета" се простира на площ от 9 хил. кв. метра. В аквариума живеят над 450 вида животни, обградени от повече от 7 млн. литра вода. Най-голямо място е отделено на акулите, за които е нужно повече от половината от използваното пространство.

"Новият аквариум предлага на посетителите едно различно изживяване. Както можете сами да видите, под водата живеят хиляди живи същества. Архитектурата, звукът и светлината са съобразени с животните и растенията", разказват служители.

Архитектите на аквариума печелят награда за нестандартния дизайн, който кара посетителите да се чувстват сякаш са под водата и плуват заедно с рибите. Освен като туристическа атракция, "Синята планета" подпомага изследователски проекти, разпространява информация за водните обитатели и съдейства за проучвания на образователните институции.

Официалното откриване се извърши на 21 март в присъствието на датската кралица Маргрете, а от днес новото съображение е отворенo за посетители.

Подкрепи Economic.bg