Сирия подписа Конвенцията за забрана на химическите оръжия

Арабската държава бе една от само седемте страни, които не се бяха присъединили към споразумението

192 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Сирийският президент Башар ал-Асад е подписал тази нощ Конвенцията за забрана на химическите оръжия, съобщи постоянният представител на страната в ООН. Сирия бе една от само седемте страни, които не се бяха присъединили към споразумението, което задължава членовете си да унищожат напълно запасите си от химически оръжия.

Вчера Асад заяви, че Сирия ще предаде под международен контрол всички химически оръжия, с които разполага. Той беше категоричен, че прави това не заради заплахите от страна на САЩ, а заради Русия.

В Женева се провежда среща между държавния секретар на Съединените щати Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров. Двамата обсъждаха руския план за контрол на химическите оръжия в Сирия, който се състои от 4 точки. С присъединяването на Сирия към Конвенцията е изпълнена първата стъпка. Сега Асад трябва да разкрие къде са складирани оръжията и лабораториите, в които се произвеждат. След това инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия трябва да бъдат допуснати в страната, за да проверят с какво разполага Сирия. Последният етап предвижда да се реши как точно ще бъдат унищожени химическите запаси и лабораториите за производство.

Днес към преговорите между Кери и Лавров ще се присъедини и пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. По-рано Лавров заяви, че е възможно да се обсъдят с Брахими перспективите за организиране на мирна конференция за Сирия "Женева-2".

Френският президент Франсоа Оланд пък ще обсъди конфликта в Сирия с министрите на външните работи на Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства. Френският министър на външните работи Лоран Фабиюс ще посети в неделя Пекин, където ще обсъди сирийския конфликт с китайския си колега Ван. На връщане към Франция той ще се отбие във вторник в Москва, където ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров.

Подкрепи Economic.bg