Скок на йената срещу долара и еврото

Силен старт на годината за златото

152 ~ 3 мин. четене

Йената нарасна срещу другите валути при покриване на къси позиции, което й даде възможност да се отдалечи от 5-годишните дъна срещу долара и еврото. Растежът на йената набра скорост при задействането на стоп ордери.

Долар/йена е вече на 104.10, което е с повече от 1 йена под 5-годишни връх от вчера на 105.45. Според дилъри при падането са били ударени стоп ордери на 104.50 и 104.30. От друга страна покачването през последните седмици беше много бързо и сегашната корекция се приема за нормална. При сегашното положение се очертава долара да отчете първа седмица на спад срещу йената след края на октомври. Досега зелените пари нарастваха в 9 поредни седмици, което се дължеше на многото спекулативни залози срещу йената. Данни показаха, че валутните спекуланти са увеличи късите позиции в йената до 143 822 контракта в седмицата до 24 декември, което е най-голямо ниво след юли 2007 година и ръст от 62 395 контракта в края на октомври.

Какви ще са следващите движения в долар/йена зависи от реакцията на играчите при отварянето на японските пазари след новогодишните празници. Това ще стане следващата седмица и тогава ще стане ясно дали възходящия тренд е непоклатим. Според някои анализатори спада на акциите в предишния ден е бил първоначалния катализатор, който е довел до покриване на къси позиции в йената. Намаляването на рисковите позиции и корекцията в доходността на американските облигации са вероятно двата мотива зад движенията в долар/йена. Индексите на Уолстрийт спаднаха вчера при теглене на печалби след най-доброто представяне на Стандард енд Пуърс след 1997 година, докато доходността по 10-годишните облигации слезе под нивата от 3%.

Еврото слезе на 142.21 йени и разшири загубите си от предишния ден. Единната валута се отдалечи доста от 5-годишния връх миналия петък на 145.67. Евро/долар е стабилно на 1.3650 и е близо до 2-седмичното дъно от вчера на 1.3630. Спадът дойде след 2-годишен връх миналия петък на 1.3894. Еврото нарасна в края на декември при тънък пазар и подкрепено от фактори, като репатрирането на средства от банките в еврозоната с цел подсилване на счетоводните баланси преди прегледа за качеството активите им, който ще извърши Европейската централна банка.

Силен старт на годината за златото

Златото нараства днес за четвърта поредна сесия и удари 2-седмичен връх, тъй като слабостта на акциите породи търсене на метала заради сигурността, която предлага. Той е на път да отчете най-добро седмично представяне след октомври и е подкрепен също от търсенето от Китай, който вече е най-големия потребител на метала в света.

Ръстът идва след обезценка с почти 30% през 2013 година, която сложи край на 12 години пореден растеж и е най-голямата за последните 32 години. Тя в голяма степен се дължи на плановете на Федералния резерв да оттегли стимулите за икономиката. Анализатори обаче предупреждават, че възходящия потенциал в първите дни на годината няма да трае дълго и метала вероятно отново ще поевтинява през 2014 година, тъй като Фед ще оттегля стимулите, а световната икономика ще се подобрява. В предните години стимулите помагаха на икономиката и това доведе до рекордни стойности на златото. При подобряващия се обаче пазар на труда и икономическия прогрес, Фед ще оттегли стимулите, а това ще навреди на златото.

Спот цената днес е 1232 долара за тройунция, а преди това имаше и 1235 долара, което е най-високо ниво след 18 декември. Среброто също напредва. Азиатските борсови индекси днес отчитат спад след започналото вчера избягване на рискови активи. Ръстът на златото при спад на акциите може да се окаже и основната тема на 2014 година като се затвърди обратната корелация между двете.

Търсенето от Китай е силно и вероятно ще остане такова до китайската Лунна нова година на 31 януари, когато златото традиционно се дава като подарък.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0