Слаб оптимизъм за Гърция

През второто тримесечие страната отчита свиване на икономиката с 4.6%

96 ~ 2 мин. четене

Икономиката на Гърция се е свила с 4.6% през второто тримесечие на годината, показват данните на националната статистика. Въпреки продължаващата вече шеста година рецесия, цифрата е обнадеждаваща, тъй като спадът е с 1 процентен пункт по-малък от предходното тримесечие. За периода януари-март икономиката на Гърция се сви с 5.6% на годишна база.

Новите данни показват, че рецесията в Гърция продължава, но се забавя. Миналата година икономиката на страната се сви с 6.4% спрямо 2011 г. Гърция получи спасителна помощ от МВФ и ЕС в замяна на големи структурни реформи на икономиката си, а банковата й система се рефинансира от Европейската централна банка.

Правителството смята, че икономиката ще се свие с 4.3% тази година, но прогнозите за държавния бюджет са базирани на допускането, че в края на 2014 г. тя ще постигне растеж от 0.2%. Бюджетът на правителството, който не включва разходите за лихвите по дълга, разходите на местните власти и бюджетите за пенсии, показва излишък от 2.6 милиарда евро (3.45 милиарда долара) в седемте месеца до от януари до юли, заяви днес заместник министърът на финансите Христос Стайкурас.

Той изрази задоволство от "добрите резултати на бюджета на централното правителство, който показва подобряване на тенденцията за публичните финанси". "Това представяне доказва, че целта за постигане на първичен излишък в общия бюджет на правителството до края на годината е постижима", допълни той. Първичният излишък изключва разходите за лихвите по дълга.

Гърция се надява да постигне първичен излишък тази година, за да започне да намалява държавния дълг от натрупани в миналото дефицити, се припомня в съобщението на заместник министъра.

Подкрепи Economic.bg