Слухове за сливане с Microsoft изстреляха акциите на Nokia

Книжата се повишиха с над 4% до 2.97 евро за акция

3632 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Книжата на финландския производител на телефони Nokia Oyj рязко се повишиха след слухове, че компанията води разговори със софтуерния гигант Microsoft за продажба на бизнеса си с мобилни телефони, съобщи Bloomberg.

След като Wall Street Journal съобщи за преговорите акциите на Nokia се изстреляха с 4.1% по време на търговията в Хелзинки. Според вестника, двете страни са постигнали "значителен напредък" по сделката за обединение на бизнеса с телефони на Nokia с Microsoft.

Nokia, която въпреки трудностите напоследък е сред доминиращите компании на пазара на мобилни телефони, се опитва да си върне част от загубените позиции от американската Apple и южнокорейската Samsung Electronics. Nokia разчита много на смартфоните си Lumia, за да бори конкуренцията.

След публикациите книжата на Nokia се изстреляха до 2.97 евро за акция, но след това върнаха малко и се разменяха на нива 2.95 евро за брой. Пазарната капитализация на производителят на мобилни телефони се изстреля до 11 млрд. евро ( 14.6 млрд. долара).

Подкрепи Economic.bg